Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?

V pohodlí domova si môžeme jednoducho dopestovať najrozličnejšie bylinky, ktoré vieme využiť v kuchyni aj na podporu zdravia. A vôbec k tomu ani nepotrebujeme veľkú záhradu. Väčšina byliniek sa uspokojí aj s kvetináčom na okennom parapete v kuchyni, prípadne počas jari a leta na balkóne alebo terase.

Takto možno pestovať sviežu mätu alebo medovku, taktiež pre taliansku kuchyňu typickú bazalku s rozmarínom, ako aj chutnú pažítku či voňavú levanduľu. Skvelou bylinkou s rôznorodým využitím je tiež saturejka. Prečo si pestovať práve túto bylinu a ako ju spracovať?

Ako vyzerá saturejka?

Saturejka záhradná, latinsky Satureja hortensis, je jednoročná bylina z čeľade hluchavkovité, ktorá pochádza najmä z viacerých stredomorských oblastí. Má vzhľad drobného kríčka, ktorý dorastá obvykle do výšky 15 až 40 cm.

Pre saturejku je typická rozkonárená zelená stonka, ktorá býva drsne ochlpená a zospodu zdrevnatená. Listy sú tmavozelené, pomerne malé a úzko kopijovité, respektíve čiarkovité. V pazuchách listov vyrastajú počas letných mesiacov drobné biele alebo fialkové kvety. Rastlina má prenikavú vôňu a je medonosná. Jej plodom sú tvrdky. 

Odporúčame: Jojobový olej a jeho použitie: Ako sa postará o pleť či vlasy?

pestovanie saturejky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má saturejka účinky?

Vňať saturejky záhradnej si pre svoje liečivé vlastnosti a priaznivý vplyv na zdravie človeka našla uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Droga obsahuje viaceré účinné látky, napríklad triesloviny i slizovité látky. Má antiseptický a sťahujúci účinok, na ľudský organizmus tiež pôsobí povzbudzujúco.

Vo všeobecnosti možno saturejke pripísať blahodarný vplyv predovšetkým na tráviaci trakt človeka. Úľavu totiž prináša pri mnohých zažívacích ťažkostiach. V ľudovom liečiteľstve sa táto bylinka uplatňuje taktiež pri problémoch s črevnými parazitmi. 

Tradičná medicína pripisuje saturejke i tieto účinky:

  • podporuje trávenie,

  • zmierňuje nadúvanie a plynatosť,
  • zmierňuje kŕče,
  • povzbudzuje chuť do jedla,
  • pôsobí proti hnačkám,
  • prečisťuje dýchacie cesty a podporuje vykašliavanie,
  • podporuje imunitný systém,
  • znižuje krvný tlak,
  • podporuje správnu činnosť srdcového svalu,
  • pôsobí mierne močopudne,
  • pomáha pri oneskorenej menštruácii,
  • podporuje hojenie rán.

Saturejka a jej pestovanie

Ako sme spomenuli v úvode, saturejka patrí k bylinkám, ktoré je možné bez problémov pestovať hoc aj v kuchyni na okennom parapete. Je nenáročná na pestovanie, dobre sa jej darí v kvetináčoch. Saturejku môžeme pestovať buď zo semienok, alebo zo zakúpených priesad.

Ak sa rozhodnete pre pestovanie bylinky zo semienok, nesaďte ich hlboko do substrátu, iba ich prikryte tenkou vrstvou pôdy (použiť možno substrát na pestovanie byliniek). Klíčiť začínajú obvykle po dvoch týždňoch. Saturejka pre svoj dobrý rast potrebuje hlavne veľa svetla a tepla a postačí jej len mierna zálievka raz či dvakrát týždenne. Dávajte pozor na premokrenie pôdy, ktoré zle znáša.

Nezdrevnatené časti vňate možno zberať priebežne pred kvitnutím, počas kvitnutia i po odkvitnutí. Vňať nie je vhodné zrezávať príliš nízko, aby rastlina mohla znova vyrásť a my sme ju mohli počas roka opätovne zberať.

Nazbieranú vňať sa odporúča v ideálnom prípade rýchlo vysušiť pri teplote 35 °C v tenkých vrstvách bez obracania, čím sa zabezpečí uchovanie chuti aj účinkov. Správne vysušená vňať by nemala stratiť pôvodnú farbu. Uskladnenú vňať je následne možné používať ako koreninu aj na liečebné účely. 

Saturejka v kuchyni

Saturejka záhradná je v prvom rade vítaným pomocníkom v kuchyni, či si ju už dopestujete doma, alebo zakúpite v obchode. Táto bylinka sa využíva ako korenina pri príprave rôznorodých pokrmov.

Jej vôňa je výrazná a chuť korenistá až ostro pikantná, preto sa s ňou pri varení a pečení oplatí skôr šetriť. V tých správnych pokrmoch však dokáže fantasticky zvýrazniť všetky chute. Do jedla sa ju odporúča pridávať až pred koncom varenia či tesne po ňom, aby nezhorkla.

Do jedál sa ju však oplatí používať nielen kvôli jej chuti a aróme, ale práve aj pre jej priaznivý vplyv na trávenie a zažívací trakt. Najmä pri pridaní do ťažšie stráviteľných pokrmov, ako je mäso či strukoviny, podporuje proces trávenia a prispieva k prevencii vzniku ťažkostí, akou je i plynatosť.

A kam saturejku pridávať? Ako koreninu ju možno použiť prakticky všade, kde sa používa čierne korenie, ktoré môže čiastočne nahradiť. Saturejka sa najviac uplatňuje pri príprave:

  • gulášov,
  • strukovinových jedál,
  • pokrmov z mletého mäsa,
  • domácich údenín (napríklad klobás),
  • pečení alebo dusení jahňaciny, bravčoviny i rýb,
  • bylinkového masla alebo nátierok, 
  • paradajkových jedál (napr. polievky),
  • jedál zo zemiakov,
  • polievok (so zemiakmi alebo strukovinami).

Odporúčame: Ktoré prvé jarné bylinky hľadať v prírode? Podporte nimi zdravie!

použitie saturejky

Zdroj: Shutterstock®

Recept na čaj zo saturejky

V rámci tradičnej medicíny sa na podporu liečby rôznych zdravotných problémov zo saturejky záhradnej pripravuje v prvom rade čaj. Na 250 ml vriacej vody postačia 2 ČL sušenej saturejky. Drogu necháme lúhovať asi 10 minút a následne scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 2 šálky saturejkového čaju denne.

Prinesie úľavu najmä od tráviacich ťažkostí, napríklad od nepríjemného nadúvania a plynatosti, kŕčov alebo hnačky, no podávať ho možno aj pri zahlienení dýchacích ciest. Okrem toho saturejkový čaj odporúča tradičná medicína aj na podporu prirodzenej obranyschopnosti organizmu a dobrý spánok. 

Recept na domácu tinktúru zo saturejky

Na harmonizáciu tráviacej sústavy a elimináciu zažívacích, ale aj dýchacích ťažkostí možno využiť aj tinktúru zo saturejky. Potrebovať na ňu budeme sušenú vňať saturejky záhradnej, čistý alkohol (aspoň 40 %) a menšiu sklenenú nádobku. Nádobu naplníme sušenou vňaťou asi do 2/3 a až po okraj zalejeme alkoholom. Dôkladne uzavrieme a odložíme na chladné, suché a tmavé miesto na aspoň 3 až 4 týždne.

Počas doby macerácie niekoľkokrát týždenne obsah nádoby premiešavame, podľa potreby aj dolievame odparenú časť alkoholu. Alkoholový výluh nakoniec scedíme a uskladníme v čistej nádobe. Tinktúry sa vo všeobecnosti odporúča užívať v množstve cca 20 kvapiek 2 až 3 razy denne.

Recept na odvar zo saturejky na vonkajšie použitie

V rámci tradičnej medicíny možno saturejku využiť aj zvonka. Odvar pripravíme z 2 až 3 PL sušenej vňate na 0,5 l vody. Zmes privedieme k varu, následne necháme lúhovať asi 15 až 20 minút a scedíme.

Saturejkový odvar je vhodný na kloktanie pri bolesti v krku či zápaloch v ústnej dutine, napríklad pri bolestivých aftách. Keďže má dezinfekčné, protizápalové a hojivé účinky, je vhodný aj na ošetrenie drobných kožných poranení, vrátane rezných rán, malých popálenín i spálenín od slnka.

Taktiež je vhodný na naparovanie pri problémoch s dýchacími cestami či prečistenie mastnej pleti. V tomto prípade si pripravte odvar a naparte si tvár – nahnite sa nad hrniec a pre lepšie účinky si hlavu prikryte uterákom. Odporúča sa tvár si naparovať aspoň 5 minút. Ak je vám takáto domáca „sauna" pre pleť a dýchacie cesty príjemná, tak pokojne aj dlhšie. 

Odporúčame: Najlepšie byliny na studené nohy a ruky: Ktoré prekrvia vaše telo?

Aktualizovaný článok: 9.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní