Cuketa je fantastická letná zelenina, ktorú máme mnohí z nás zasadenú vo vlastných záhradkách. Práve leto je obdobím, kedy je jej dostatok, a možno si vyberať z rôznych druhov či tvarov. Cuketu tvorí voda z viac ako 90 % jej obsahu. Má minimum kalórií, a preto je mimoriadne obľúbená v letných jedálničkoch, diétach či v prvých detských zeleninových príkrmoch.
100 g porcia cukety obsahuje iba okolo 20 kalórií, čo ale neznamená, že je chudobná na živiny! Nachádza sa v nej menšie množstvo vlákniny, bielkovín i sacharidov. Neobsahuje žiaden cholesterol a je veľmi bohatá na karotény a vitamíny skupiny B. Cuketa je tiež aj zdrojom draslíka, vápnika, horčíka či železa.
Cuketa účinne detoxikuje celé telo a zbavuje ho škodlivín. Blahodarne vplýva predovšetkým na tráviaci trakt, pričom podporuje pohyby čriev, trávenie, čistí hrubé črevo a zlepšuje vyprázdňovanie. Navyše dokáže z tela odstraňovať nadbytočnú vodu, ale aj odkysliť organizmus.
Pridajte cuketu do vášho jedálnička!
Cuketa je naozaj skvelou zeleninou, ktorú sa oplatí zaradiť do domáceho jedálnička, pretože:
- predstavuje prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,
- podieľa sa na zlepšení činnosti mozgu,
- pomáha potláčať stres,
- zvyšuje koncentráciu,
- priaznivo ovplyvňuje imunitný systém,
- zlepšuje kvalitu vlasov i nechtov,
- prospieva aj očiam.
Odporúčame: Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?
1. Cuketové jednohubky
Cuketové jednohubky sú skvelou voľbou, ak máte chuť na niečo rýchle a zdravé, alebo ak vás počas príjemných letných dní prekvapí nečakaná návšteva. Ako na to?
- Cuketu umyte, nakrájajte na kolieska a poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potrite ich olivovým olejom a dochuťte zmesou byliniek podľa vašej chuti.
- Nakoniec ich posypte syrom.
- Pripravené cuketové kolieska pečte v rúre pri teplote 170 °C približne 15 minút.
- Môžete ich podávať s dresingom alebo domácim tzatziki šalátom.
2. Zapekaná cuketa
Cuketa je výbornou voľbou aj do zapekacej misy. Popustite uzdu svojej fantázii a pridajte ingrediencie, ktoré máte vy i vaša rodina najradšej. My vám ponúkame nasledujúcu inšpiráciu:
- cukety umyte, osušte a zbavte koncov,
- pokrájajte ich na hrubšie kolieska,
- zapekaciu misu vymastite olivovým olejom a na jej dno poukladajte kolieska cukety,
- v inej miske si zmiešajte vajíčka (2 ks) s kyslou smotanou (3 PL), soľou, mletým čiernym korením, zmesou byliniek a posekanou petržlenovou vňaťou,
- touto zmesou prelejte kolieska cukety a posypte postrúhaným syrom,
- pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút.
Neprehliadnite: Špagety s hríbikmi a mini klobáskami: Recept pre celú rodinu!
3. Cuketové halušky
Pri príprave halušiek skúste nahradiť zemiaky cuketou – výsledok vás zaručene milo prekvapí!
- Nastrúhanú cuketu, vajíčko, polohrubú múku a soľ vymiešajte na dostatočne husté haluškové cesto.
- Halušky uvarte vo vriacej vode a podávajte tak, ako to máte najradšej – s bryndzou, syrovou omáčkou, kapustou alebo tvarohom.
- A nemajte výčitky, ak dostanete chuť si halušky posypať opraženou slaninkou alebo cibuľkou s pažítkou.
4. Cuketové lievance
Odhoďte zábrany a vyskúšajte cuketu aj na sladký spôsob! Ako na to?
- Vymiešajte 1 vajíčko, 2 lyžice cukru, hrnček mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, ½ balenia kypriaceho prášku a vytvorte husté cesto.
- Do cesta vmiešajte 2 hrnčeky nastrúhanej a „vyžmýkanej" cukety.
- Ak sa vám cesto zdá príliš husté alebo príliš riedke, podľa potreby pridajte buď múku alebo mlieko.
- Lievance upečte na panvici na troške oleja z oboch strán.
Odporúčame aj: Eukalyptus Gunnov: Výnimočný a stálozelený, ako ho pestovať?
5. Cuketové placky
Cuketové placky sú klasika! Nech sa páči, máme pre vás TOP recept!
- Umyte cuketu a spolu so šupkou ju nastrúhajte na hrubšiu konzistenciu.
- Pridajte najemno nastrúhané zemiaky (3 ks), prelisovaný cesnak, vajce (1 ks), mleté čierne korenie, majoránku, soľ, múku (2 PL) a všetko spolu poriadne premiešajte.
- S pomocou lyžice vytvorte placky a vložte ich na panvicu s rozpáleným olejom.
- Vyprážajte z obidvoch strán dozlatista, podávajte napríklad so smotanovým alebo jogurtovým dresingom.
6. Cuketové roládky
Nasledujúca verzia rolády s cuketou bez múky zaručene dostane vás i vašich hostí. A fantasticky sa hodí napríklad ako príloha k letnej grilovačke či ľahkému obedu alebo večeri.
- 1 cuketu nastrúhajte a pridajte soľ, korenie a vajcia (6 ks). Plech si vyložte papierom na pečenie a vylejte naň pripravenú zmes.
- Druhú cuketu nakrájajte na tenké plátky a poukladajte ich na zmes na plechu.
- Dochuťte bylinkami a pečte v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C približne 20 minút.
- Upečené cesto preklopte a nechajte vychladnúť.
- Dohladka vymiešajte ricottu (250 g), soľ, korenie a pretlačený cesnak.
- Takto pripravenou syrovou plnkou natrite roládu, navrch poukladajte plátky šunky a zviňte do rolády.
- Pred podávaním roládu nechajte stuhnúť v chladničke.
Tip pre vás: Neopadavé listnaté stromy a kry: TOP 8 najobľúbenejších!
7. Cuketový chlebík
Prekvapte členov svojej rodiny a k víkendovým raňajkám im naservírujte ako prílohu práve cuketový chlebík. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok vás zaručene očarí. Ako na to?
- V prvej miske zmiešajte vajce (1 ks), rozpustené maslo alebo olej (¼ hrnčeka) a cukor (¼ hrnčeka).
- Do takto pripravenej zmesi primiešajte „vyžmýkanú" cuketu (2 hrnčeky) spolu s citrónovou kôrou.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (1 a ½ hrnčeka) spolu s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou (1 ČL) a primiešajte to k prvej zmesi.
- Cesto vložte do vymastenej formy na chlebík a pečte ho vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 45 minút.
- Upečený chlebík vyklopte z formy až po vychladnutí.
Ďalšie inšpirácie na recepty z cukety
- Cuketová mini pizza hotová za pár minút
- Cuketová polievka s mrkvou: V lete by si na nej mal pochutnať každý
- Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín
- Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché
- TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
- Plnená a zapekaná cuketa 5-krát inak: Na ktorej si pochutíš ty?
- Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach
- RECEPT: Cuketové závitky s klobáskou
- Recept na cuketový perník: Tá najlepšia pochúťka aj pre celiatikov!