Nádcha – vieš o nej všetko dôležité? Aké druhy poznáme a ako ich liečiť?

Nádcha – vieš o nej všetko dôležité? Aké druhy poznáme a ako ich liečiť?

S nádchou mal tú česť pravdepodobne už každý. Ide dozaista o jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich zdravotných problémov, ktorý trápi ľudí všetkých vekových kategórií. Nádcha spravidla nepredstavuje nič závažné, no vie byť poriadne nepríjemná, keďže značne ovplyvňuje schopnosť dýchať cez nosové dierky. Ak pretrváva dlhšie, vie nemálo zhoršiť kvalitu života človeka. 

Nádchou pritom často označujeme hlavne sezónne vírusové ochorenie, ktorého výskyt vzrastá v jesenných a zimných mesiacoch. Nádchu však ani zďaleka nespôsobujú len vírusy. Poznáte rôzne druhy nádchy, ich príčiny a spôsoby liečby?

Čo je nádcha?

Pojmom nádcha, odborne rinitída, vo všeobecnosti označujeme ochorenie horných dýchacích ciest. Ide o zápal nosovej sliznice, ktorý je spravidla sprevádzaný dvomi hlavnými príznakmi, a to opuchom nosovej sliznice a zvýšenou tvorbou a vylučovaním hlienov. Za zdurením nosovej sliznice a zvýšenou aktivitou žliazok vylučujúcich hlien stojí zvýšené prekrvenie ciev v nose, k čomu môže dôjsť z rôznorodých príčin. 

Pre nádchu je charakteristický pocit upchatého alebo plného nosa, čo môže niekedy viesť až k bolesti alebo tlaku v oblasti tváre. K uvedeným príznakom sa tiež môže pridať porucha čuchu, prípadne nutkanie na kýchanie či kašeľ a tiež slzenie. Nádcha sa môže vyskytovať ako samostatný zdravotný problém, aj ako príznak iného ochorenia. Z hľadiska dĺžky výskytu symptómov delíme nádchu na akútnu a chronickú. 

Typy nádchy podľa dĺžky trvania:

  • Akútna nádcha – ide obvykle o nádchu infekčného pôvodu. Nastupuje rýchlo a pretrváva v priemere 7 až 10 dní, niektoré symptómy dlhšie.
  • Chronická nádcha – často nemá infekčný pôvod, stáť za ňou môžu mnohé rôznorodé príčiny. Aj infekčná nádcha však môže mať chronický priebeh. Za chronickú označujeme nádchu trvajúcu dlhšie ako 12 týždňov.

Odporúčame: ​Rakovina a jej dedičné formy – ako zistiť, že sa môžu týkať aj teba?

Akútna infekčná nádcha

Akútnu nádchu najčastejšie (v 80 až 90 % prípadov) spôsobujú vírusy, ide teda o nádchu infekčného pôvodu. Je známych viac ako 200 vírusových kmeňov, ktoré môžu byť pôvodcom akútnej vírusovej nádchy. Tie najbežnejšie patria medzi rinovírusy, tiež koronavírusy či adenovírusy. Akútna vírusová nádcha sa šíri najmä kvapôčkami pri kýchaní či kašľaní, pričom miestom vstupu vírusu do tela je hlavne nosová sliznica, prípadne očná spojovka. Inkubačný čas býva 1 až 3 dni, pri niektorých vírusoch je dlhší.

Akútnu infekčnú nádchu však môžu zriedkavejšie spôsobovať aj iné patogény, napríklad baktérie. Bakteriálna nádcha často vzniká hlavne ako sekundárna infekcia po vírusovej infekcii, pri výraznom oslabení imunity či ako následok vážnejších ochorení respiračného systému. Pôvodcom bakteriálnej nádchy môže byť napríklad baktéria Streptococcus pneumoniae. Veľmi zriedkavo sa objavuje nádcha vyvolaná plesňami.

Spomenúť ešte môžeme jeden špecifický druh akútnej nádchy, a to symptomatická akútna rinitída. Tá vzniká pri iných infekčných ochoreniach (ktorých pôvodcom nie sú vírusy spôsobujúce nádchu), ako napríklad pri osýpkach, infekčnej mononukleóze, šarlachu a ďalších. 

Chronická nádcha – alergická a nealergická

Pojmom chronická nádcha označujeme dlhodobo pretrvávajúcu nádchu (spravidla s dĺžkou viac ako 12 týždňov). Chronická nádcha býva častejšie neinfekčného pôvodu a na základe vyvolávajúcej príčiny ju môžeme rozdeliť do dvoch hlavných skupín, a to na alergickú nádchu a nealergickú (neinfekčnú) nádchu. 

Alergická nádcha predstavuje po infekcii najčastejšiu príčinu zápalu v nose. Tento typ nádchy spúšťa kontakt organizmu s určitým alergénom. Alergická nádcha môže mať sezónny charakter, teda sa vyskytuje v určitých obdobiach. Vtedy bývajú jej príčinou hlavne rôzne rastlinné pele. Alergická nádcha však môže byť aj celoročná. Vtedy sú pôvodcom ťažkostí rôzne alergény, s ktorými sa človek bežne stretáva v okolí, ako napríklad roztoče, hmyz či srsť zvierat. 

Do kategórie nealergická neinfekčná nádcha patria prakticky všetky ostatné druhy nádchy, ktoré nevznikajú na infekčnom ani alergickom podklade. Podľa príčiny rozlišujeme napríklad nasledujúce druhy nádchy:

  • vazomotorická nádcha – mechanizmus vzniku nie je úplne známy, vyvolávať ju môžu rôzne podnety, ako zmeny teploty a počasia, zmena vlhkosti, dym, parfumy, chemické látky a iné,
  • medikamentózna (lieková) nádcha – nádcha navodená dlhodobo užívanými liekmi, ako sú napr. beta-blokátory, nesteroidné protizápalové lieky (aspirín a ibuprofén), nosové lieky (pri ich nadužívaní), zriedkavo antidepresíva či perorálna antikoncepcia,
  • potravinová nádcha – vyvolaná konzumáciou niektorých potravín či nápojov, napr. korenistého pokrmu alebo alkoholu (ak ju spôsobujú potravinové alergény, ide o alergickú nádchu), 
  • hormonálne podmienená nádcha – spôsobuje ju hormonálna nerovnováha, napr. v tehotenstve (rinopatia gravidných – tehotenská nádcha), v puberte, pri ochoreniach štítnej žľazy,
  • nádcha spôsobená obštrukciou nosa – napr. pri cudzom telese v nose, nádore či polypoch v nose,
  • symptomatická neinfekčná nádcha – sprevádza niektoré ochorenia neinfekčného pôvodu, ale nie je spravidla ich hlavným príznakom (napr. pri cystickej fibróze, systémovom lupuse a iných),
  • profesijná nádcha – nádcha spôsobená dlhodobým kontaktom s určitými látkami v zamestnaní (profesijná nádcha môže byť aj alergická),
  • emocionálna nádcha – nádchu vyvolajú silné emócie, stres, ale napr. aj sexuálne podráždenie. 

Odporúčame: Wilsonova choroba – ktoré orgány postihuje a aká je jej príčina?

Liečba akútnej infekčnej nádchy

Liečba nádchy závisí hlavne od vyvolávajúcej príčiny. Pri akútnej infekčnej nádche sa uplatňuje symptomatická liečba. Podávajú sa nosové kvapky a spreje s obsahom dekongestív, ktoré pomôžu spriechodniť dýchacie cesty a uľahčia dýchanie. Tie je možné zohnať i v lekárni bez predpisu, spravidla sa užívajú maximálne 7 až 10 dní. Pri zvýšenej telesnej teplote sa podávajú antipyretiká.

Antibiotiká sa podávajú len v prípade pridruženej bakteriálnej infekcie. Nádcha je však najčastejšie spôsobená práve vírusmi, na ktoré antibiotiká nezaberajú. S vírusovou infekciou si v tomto prípade poradí imunitný systém. Podľa potreby sa tiež uplatňujú mukolytiká, čo sú lieky na podporu skvapalnenia hlienov a ich odvodu z nosovej dutiny. 

Okrem toho možno liečbu nádchy podporiť pokojom na lôžku a prísunom tekutín a vitamínov. Dôležité je pravidelné a dôsledné odstraňovanie hlienov fúkaním či odsávaním. Bežnú infekčnú nádchu je možné preliečiť aj doma bez lekára pomocou voľnopredajných prípravkov z lekárne. Ak však nádcha neustupuje po 7 až 10 dňoch, obráťte sa na lekára. 

Liečba alergickej a nealergickej nádchy

Liečba chronickej neinfekčnej nádchy, alergickej alebo nealergickej, býva spravidla omnoho komplikovanejšia. Ak nie je známa príčina nádchy, alebo príčinu nie je možné odstrániť, tak sa takejto nádchy človek len tak ľahko nezbaví a sprevádza ho prakticky naprieč celým životom. To platí napríklad v prípade nádchy spôsobenej alergénmi. Alergie sú v súčasnosti nevyliečiteľné ochorenia, pri ktorých je možné len tlmiť sprievodné príznaky. 

Pri chronickej nádche alergického či nealergického pôvodu sa uplatňujú v prvom rade režimové opatrenia. V rámci nich je najdôležitejšie vyhýbanie sa zhoršujúcim faktorom, teda činiteľom, ktoré záchvaty nádchy vyvolávajú. Okrem toho môže pomáhať zvlhčovanie a čistenie ovzdušia v domácom prostredí.

Ďalej sa uplatňujú aj rôzne medikamenty, a to napríklad antihistaminiká, ktoré pomáhajú tlmiť hlavne prejavy alergickej nádchy. Okrem toho sa využívajú aj nosové kortikosteroidy či soľné fyziologické roztoky na báze morskej vody. V niektorých prípadoch môže byť potrebný aj menší chirurgický zákrok, a to napríklad vtedy, keď za nádchou stoja polypy či deformácie nosovej priehradky a podobne. 

Odporúčame: ​Žlté nechty na nohách i rukách signalizujú choroby nechtov: Kedy spozornieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní