Zapareniny a potenie pod prsiami – častý problém, ktorý však má riešenie! Čo pomôže?

Zapareniny a potenie pod prsiami – častý problém, ktorý však má riešenie! Čo pomôže?

Aj keď nie je príjemné, je prirodzené a bežnou súčasťou každého z nás. Niekto sa potí viac a niekto menej. Mnohí sa potia len pri športe či fyzickej aktivite, ale aj pri vysokých vonkajších teplotách. To značí o tom, že každý organizmus je úplne iný. Aj miesto, kde sa potíme najviac, je u každého z nás iné. Najčastejšie a najviac potu môžeme zaznamenať v podpazuší. Avšak, ani potenie pod kolenami, na dlaniach, pod nosom, na chodidlách nie je ničím výnimočným.

Na druhej strane, potenie má aj iné sprievodné príznaky, ktoré dokážu potrápiť. Potenie sa totižto často spája aj so zapareninami, začervenaním pokožky, jej podráždením, svrbením a dokonca môže prispieť k vzniku vyrážok, čo už môžeme považovať za vážnejšie kožné problémy.

A čo také potenie pod prsiami? Bohužiaľ, aj s týmto problémom sa stretáva príliš veľké množstvo žien po celom svete. Ako tento problém riešiť? Čo pomáha pri potení sa pod prsiami? Máme pre vás niekoľko tipov.

Pozri aj: Blefaroplastika – korekcia očných viečok. Ako prebieha? Spája sa s nejakými rizikami?

Deodorant i detský púder proti poteniu

Ako prvé každému napadne siahnuť po deodorante alebo antiperspirante. Vedzte, že krok vedľa týmto rozhodnutím určite nespravíte. Deodorant je totižto to najlepšie, čím môžete začať pri riešení problému, akým je potenie pod prsiami. Dermatológovia odporúčajú používať najmä krémový alebo tuhý deodorant. Voliť môžete aj rôzne púdre, najmä detský púder, ktorý sa používa na predchádzanie vzniku zaparenín u detí. Pri potení pod prsiami poslúži rovnako skvelé!

Detský púder sa odporúča naniesť pod prsia ešte predtým, než si oblečiete podprsenku a tričko či iné oblečenie. Voľte taký púder, ktorý absorbuje dostatočné množstvo potu. Skúste sa však vyhnúť púdru, ktorý obsahuje mastenec. Ten totižto u mnohých vyvoláva dýchacie problémy.

Priedušná podprsenka i bavlnené tričko

Pri potení je dôležité aj to, čo máte na sebe. Ak nosíte oblečenie, ktoré je vyrobené z umelého materiálu, môže to prispieť k väčšiemu poteniu, nakoľko umelé materiály nie sú priedušné.

To čo máte pod oblečením je však dôležitejšie ako vrchné oblečenie. Podprsenka je totižto prvá vec, ktorá sa dotýka vašej pokožky. Pri podprsenkách máte na výber z veľkého množstva. Skvelou voľbou sú bavlnené podprsenky, podprsenky so sieťkou alebo antibakteriálne podprsenky, ktoré zabraňujú tvorbe zápachu pri potení.

Čo sa týka vrchného oblečenia, tak najlepšie je oblečenie z bavlny. Bavlna je totižto priedušná tkanina, ktorá absorbuje vlhkosť a uschýna rýchlejšie ako iné syntetické materiály.

Nepoužívajte telové oleje!

Poradil vám niekto alebo ste niekde čítali, že si máte pod prsia natrieť arganový olej alebo iný telový olej, aby ste sa vyhli poteniu pod prsiami? Dermatológovia tvrdia, že tento „hack“ by ste určite skúšať nemali. Oleje pokožku zvlhčujú a vlhká pokožka je živou pôdou pre kvasinky alebo kandidu. Rovnako môžu spôsobiť podráždenie vedúce k začervenaniu pokožky.

Olej, konkrétne arganový olej, môže byť príčinou vzniku alergickej reakcie, ktorá sa prejaví vznikom vyrážky, začervenania či svrbenia v mieste aplikácie.

Neprehliadni: Cysta na vaječníku môže byť príčinou torzie vaječníkov. O aký zdravotný problém ide?

Prírodné prostriedky proti poteniu

Pri potení sa môžete obrátiť aj na silu prírody a účinné prostriedky, ktoré sama ponúka. Z nich môžete voliť napríklad:

  • šalviu lekársku – môžete si ju pridať do kúpeľa alebo popíjať čaj z nej pripravený,
  • čajovníkový olej – má antibakteriálne účinky, vďaka ktorým pomáha bojovať proti telesnému zápachu,
  • dubovú kôru – môžete si ju pridať do kúpeľa,
  • jablčný ocot – pridajte 2 lyžice octu do pohára s vodou a vypite. Doprajte si tento nápoj denne, postupne by malo dôjsť k zmierneniu potenia.

Nadmerné potenie si vyžaduje konzultáciu s lekárom

Skúsili ste množstvo rôznych trikov, tipov i prírodné prostriedky proti poteniu a nič z toho vám nepomohlo? Tak v tom prípade je vhodné obrátiť sa na pomoc lekára. Ak bojujete s nadmerným potením, nočným potením a dokonca aj s návalmi tepla, lekár vám môže odporučiť užívanie liekov, ktoré pomáhajú zmierniť tieto prejavy.

Lekára sa odporúča navštíviť aj pre stanovenie diagnózy, ktorá by mohla byť príčinou problému s potením pod prsiami či medzi prsiami. Potenie je totižto nielen nepríjemné, ale tiež môže prispieť k vzniku odrením a zaparenín. Jednou z príčin v tomto prípade môžu byť hormonálne problémy. Ak sa k poteniu pridá vyrážka alebo nepríjemný zápach, návštevu lekár rozhodne neodkladajte.

V prípade, že sa potíte vo veľkom a nič nepomáha, je možné, že aj vy bojujete s problémom, akým je hyperhidróza. A vedzte, že tento problém sa odporúča riešiť s lekárom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Vargová 29.03.23 20:21

AV
karma
100.00

Ja preférujem rokmi odskúšanu klasiku, detský puder. Podľa mňa, najlepšia prevencia zapálením.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní