KVÍZ: Etiketa – máš základné pravidlá spoločenského správania v malíčku?

KVÍZ: Etiketa – máš základné pravidlá spoločenského správania v malíčku?

Spoločenská etiketa predstavuje akýsi súbor pravidiel spoločenského správania, respektíve súbor spoločenských zvyklostí. Mohlo by sa zdať, že ide o niečo staromódne a zastarané. Avšak, takéto pravidlá slušného správania a zvykov v spoločnosti sú nepochybne potrebné aj dnes. Etiketa nám vysvetľuje, ako sa vhodne správať v určitých situáciách a učí nás ohľaduplnosti, empatii či úcte k druhému človeku. 

Porušenie pravidiel spoločenskej etikety sa netrestá ako porušenie iných pravidiel, napríklad platných zákonov. No človek, ktorý sa nesprával podľa zásad etikety, môže pôsobiť nevychovanie, nezdvorilo, neslušne, netaktne. Slušné správania je viac než žiaduce v rôznych situáciách, či už v práci, na pohovore, v reštaurácii, divadle alebo na rôznych slávnostných udalostiach. Práve preto sa oplatí poznať a rešpektovať aspoň najzákladnejšie zásady spoločenského správania. 

Viete, čo sa patrí a čo nie?

Pojem etiketa pochádza z francúzskeho slova étiquette, čo znamená lístok alebo štítok. V tomto význame sa slovo etiketa používa aj dnes. Prečo však označuje aj súhrn pravidiel spoločenského správania? Pojmom etiketa sa kedysi označovali aj lístky s menami, ktorými sa na francúzskom dvore určovalo miesto hostí pri stole. Tento význam sa neskôr preniesol aj na pravidlá slušnosti a zdvorilého správania v spoločnosti. 

Ako dobre sa v spoločenskej etikete orientujete vy? Nemáte problém so základnými pravidlami slušného správania? Viete, kto koho zdraví ako prvý? Kto vstupuje do miestnosti ako prvý? Kto komu navrhuje tykanie ako prvý? Preverte svoje znalosti v našom kvíze!

Skús ďalší kvíz: Poznáš hlavné mestá Európy? Zvládni test bez jedinej chybičky!

  • Kvíz: Spoločenská etiketa

  • 1 / 10

Čo platí v prípade, ak chce človek navrhnúť druhému tykanie?

  • Na veku nezáleží. Starší môže navrhnúť tykanie mladšiemu a naopak. Záleží len na pohlaví.
  • Tykanie navrhuje vždy muž a žena môže, ale nemusí návrh prijať.
  • Tykanie navrhuje vždy spoločensky významnejšia osoba. Na pracovisku ale tykanie navrhuje vyššie postavený nižšie postavenému bez ohľadu na vek a pohlavie.
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

Zdroj foto: Depositphotos


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marta Kendrová 07.09.23 07:54

MK
karma
100.00

Stále sa treba zdokonaľovať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní