Minul sa ti deodorant? Bravúrne ho nahradíš aj tým, čo máš určite doma

Minul sa ti deodorant? Bravúrne ho nahradíš aj tým, čo máš určite doma

Údajne nás čaká extra horúce leto. Podľa meteorológov môžeme očakávať, že budú padať teplotné rekordy. A tak nám neostáva nič iné, ako sa na toto horúce obdobie pripraviť.

Jedným z riešení je klimatizácia v domácnosti, ľahké oblečenie, dní strávené pri vode a zaobstaranie si dobrého antiperspirantu.

Vysoké vonkajšie teploty, ale aj fyzická aktivita sú príčinou, prečo sa mnohí potíme. Dokonca niekedy ide aj o chorobu, ktorá môže byť primárnou príčinou nadmerného potenia, ktoré sa odborne nazýva hyperhidróza.

Poteniu a zápachu s ním spojeným sa môžeme zbaviť aj inak, než len použitím dezodorantu či antiperspirantu.

Ak ste za prírodné metódy, máme pre vás tipy, ako obmedziť potenie a rovnako aj zredukovať telesný zápach. Vyskúšajte niektorý z týchto 7 tipov.

Pozri aj: Používaš peeling na pokožku hlavy? Prečo tento krok pri starostlivosti o vlasy nepreskakovať?

1. Kokosový olej

Kokosový olej bol už veľakrát na pretrase, pretože mnohí tvrdia, že by sa nemal používať na ošetrenie pokožky. Avšak, ak ste si zamilovali jeho hydratačné účinky a rovnako tak aj vôňu, tak ho vyskúšajte aj ako dezodorant.

Odborníci tvrdia, že kokosový olej má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť baktérie nachádzajúce sa na povrchu pokožky, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Práve vďaka týmto jeho účinkom je skvelou alternatívou komerčných antiperspirantov.

Potešujúce je, že kokosový olej nedráždi pokožku. Ba práve naopak, prispieva k jej zjemneniu a výžive. Preto je skvelou voľbou na ošetrenie pokožky v podpazuší.

Dokonca ho môžete zmiešať aj s esenciálnymi olejmi, na dosiahnutie príjemnejšej vône. Siahnite napríklad po mätovom esenciálnom oleji alebo tea tree oleji.

2. Tea tree olej

Čajovníkový olej si zaslúži samostatné miesto medzi týmito alternatívami dezodorantov. Proti poteniu pod pazuchami môžete vyskúšať práve tento olej, ktorý je rovnako účinný ako iný dostupný antiperspirant.

Čajovníkový olej má antimykotické účinky, vďaka čomu pomáha bojovať proti baktériám spôsobujúcim zápach. Zároveň pomáha predchádzať podráždeniu, napríklad aj po holení pokožky.

Neodporúča sa však nanášať tento olej priamo na pokožku. Ideálne je zmiešať ho s nosným olejom a až tak aplikovať na pokožku. Skúste 10 kvapiek oleja pridať napríklad do ½ šálky mandľového oleja.

3. Drevené uhlie

Aj drevené uhlie je skvelou prírodnou alternatívou k deodorantu. Potešujúce je, že drevené uhlie neblokuje pot, ako mnohé antiperspiranty postavené na báze hliníka. Avšak, na druhej strane, pomáha absorbovať vlhkosť.

Rovnako disponuje antibakteriálnymi účinkami, čím teda pomáha predchádzať tvorbe zápachu na povrchu pokožky.

V prípade, že sa rozhodnete pre túto alternatívu deodorantu, tak ½ lyžičky drveného dreveného uhlia vmiešajte do ¼ šálky nosného oleja (kokosového, mandľového, avokádového, levanduľového, jojobového, marhuľového,...).

Neprehliadni: Spravte si krásne vlnité vlasy bez žehličky či kulmy. Ako na to?

Ďalšie prírodne alternatívy k deodorantu

  • Esenciálne oleje – na zamaskovanie telesného zápachu môžete použiť levanduľový esenciálny olej, cyprusový i pomarančový.
  • Kukuričný škrob – zmiešajte ho s vybraným olejom a naneste do podpazušia. Nielenže zmiernite potenie, ale aj zápach.
  • Jedlá sódasóda bikarbóna je všestranným pomocníkom. Stačí ju rozpustiť vo vode a roztok použiť na utretie podpazušia.
  • Citrónová šťava – obsiahnutá kyselina citrónová ničí baktérie spôsobujúce zápach.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marianna Rajniaková 13.05.23 20:25

MR
karma
109.00

ďakujem za radu, kokosový olej okrem kuchyňe používam už roky na odličovanie, krásne rozpustí aj vodeodolnú špirálu

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní