Formovanie postavy: Peknú postavu môže mať žena aj po 50

Formovanie postavy: Peknú postavu môže mať žena aj po 50

Mnohé z nás si už na začiatku nového roka predsavzali, že zapracujú na znížení svojej nadváhy. Už koľký krát? Prvé odhodlanie býva veľké a neotrasiteľné. Nič nám v tom nemôže zabrániť! Tento rok to už určite dokážem! Veď už sa na seba nemôžem pozrieť do zrkadla. Ubehlo niekoľko týždňov, a na postave by úporné snaženie malo byť vidieť. Ale to postupne vyprchalo, a tak pri zapínaní nohavíc či sukne očakávaný výsledok necítime. Niekedy dokonca naopak. „S týmito povzdychmi sa v salóne pri svojej práci stretávam veľmi často, a to hlavne u žien v strednom a zrelom veku,“ hovorí Alena Kimlová, hlavná kozmetička GERnétic a dodáva: „Viem, o čom tieto dámy hovoria. V mladosti som tiež nemala problém schudnúť o 2-3 kilogramy za krátky čas. Po päťdesiatke to už išlo oveľa horšie.“

A čo je príčinou?  Predovšetkým hormonálne zmeny, ktoré začnú v ženskom tele prebiehať. Metabolizmus sa spomaľuje, väčšinou sa znižuje aj objem svalového tkaniva, mení sa ukladanie tukov. Tie sa v tomto veku namiesto v oblasti bedier a zadku ukladajú v oblasti pásu a brucha. Ide o tzv. viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány a do určitej miery obmedzuje ich činnosť. „A zvýšené množstvo viscerálneho tuku je spojené s mnohými zdravotnými rizikami, ako sú napríklad srdcovo-cievne ochorenia,“ varuje Alena Kimlová.

viscerálny tuk

Zdroj: Shutterstock®

Čo je dôležité pre úspešné formovanie postavy?

Základným predpokladom úspechu pri znižovaní váhy je usporiadať si myšlienky v hlave! Musíme si uvedomiť, že nevyhnutná je zmena životného štýlu, a to na dlhý čas a s touto zmenou sa zmieriť, prijať ju. Zmena by nám mala prinášať uspokojenie a nie stres. Je dôležité, aby ste boli psychicky v pohode, lebo aj dlhodobý stres môže formovanie postavy negatívne ovplyvniť. Naštudujte si pravidlá vyváženej stravy. Vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vás bude baviť a bude zodpovedať vašim fyzickým možnostiam. Ďalším krokom je príprava priebežného plánu, ako budú zmeny prebiehať.  

Úprava jedálneho lístka by mala byť jedným z prvých krokov. Ale pozor, každá z nás má iné potreby. „Už pred viac ako 20 rokmi nás na seminári vo Francúzsku upozorňoval doktor Albert Laporte, zakladateľ kozmetiky GERnétic, aby sme vnímali potreby svojho tela. Každý deň by sme si mali napísať všetko, čo sme skonzumovali. Na druhý deň ráno vnímať, ako sa cítime. Ak sme plné energie a optimizmu, tak naša strava bola v poriadku. Ak sa nám horšie vstáva, sme unavené, tak naše telo nedostalo všetko, čo potrebuje, alebo muselo spracovávať príliš veľa potravy počas nočných hodín. Týmto systémom je možné odpozorovať, ktoré potraviny nám robia dobre a ktoré telo príliš zaťažujú. A tiež si uvedomíme, že jesť ťažké jedlá na noc nie je v poriadku,“ upozorňuje Alena Kimlová.

Pozor na prísne jednorazové diéty, ktoré môžu súčasnú váhu ešte zhoršiť. Síce rýchlo schudneme, ale jo-jo efekt nás neminie. Niekedy za krátky čas naberieme ešte viac, ako bola pôvodná váha. Kalorický príjem by mal byť znížený na 90 %. Zvyšok si telo zoberie zo zásob, teda z tukových buniek. Stravovací režim musí byť pravidelný. Potravu je potrebné rozdeliť do niekoľkých menších dávok. Vhodná je strava s obsahom balastných látok (vlákniny), ktoré zaručia správnu činnosť tráviaceho ústrojenstva, biele mäso, veľa zeleniny a trochu ovocia. Je nutné obmedziť spotrebu živočíšnych tukov a rafinovaných cukrov. Snažte sa konzumovať potraviny čo najmenej priemyselne upravené.

Dostatok tekutín tiež potláča pocit hladu a zároveň aktivuje metabolizmus a správne spaľovanie. Uvedomte si, že ľudské telo je zo 70-80 % tvorené vodou, ktorú je potrebné pravidelne dopĺňať, aby boli fyziologické funkcie vyvážené.

Venujte sa pravidelne pohybu, trikrát týždenne aspoň 45 minút. Vhodné sú aj svižnejšie prechádzky, pokiaľ možno v prírode na čerstvom vzduchu. Okysličenie organizmu prospieva celkovému zdraviu. Nesnažte sa vo svojich 50-60 rokoch vyrovnať dvadsaťročným vypracovaným dievčatám. Príliš by ste svoje telo zaťažili a takisto by ste túto záťaž dlho nevydržali. Tiež nie je správne byť v tomto veku príliš chudá. Podkožný tuk slúži ako zásobáreň vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a vylučuje určité hormóny, ktoré žena potrebuje. Byť v strednom veku vychudnutá na kosť nepôsobí ani príliš esteticky.

Adipo Gasta a Gerthérapi

Zdroj: GERnétic

Spaľovače tukov s bunkovým trénerom

O podporných prípravkoch, tzv. spaľovačoch tukov, sa často diskutuje, či sú ich účinky preukázateľné. „Osobne sa domnievam, že pri znižovaní nadváhy sú úplne nenahraditeľné,“ vysvetľuje Alena Kimlová, hlavná kozmetička GERnétic. Nielenže nám celý proces chudnutia urýchlia, čo je veľmi dôležité, pretože motivácia sa s postupujúcim časom podstatne znižuje. Súčasné podporné prípravky na chudnutie obsahujú sofistikované bioaktívne látky, ktoré nám s formovaním postavy pomôžu (tzv. bunkový tréner).

Dôležitý je napr. vektorizovaný kofeín, ktorý preniká do tukových buniek a umožňuje ich rýchlejšie vyprázdňovanie. Tuk premieňa na mastné kyseliny, ktoré prechádzajú do krvi a následne sú využívané ako zdroj energie. Tieto uvoľnené mastné kyseliny musia byť spálené, aby sa znovu neuložili v adipocytoch. Preto je pri chudnutí taký dôležitý pohyb.

Podporné produkty na chudnutie nám navyše tento niekedy dosť náročný čas spríjemňujú. Starajú sa o naše telo, krásne rozvoňajú pokožku, prinesú pocit úľavy, relaxácie a oddychu. Mnohé z nich majú aj zdravotné benefity, odstraňujú opuchy, zlepšujú stav cievneho systému. Vyskúšajte napr. moderné produkty kozmetiky GERnétic – Adipo Gasta alebo Gerthérapi.

Na ceste k atraktívnej postave vám želáme veľa úspechov a hlavne radosti z toho, že ste svojmu telu zaviedli oveľa zdravší režim.

Zdroj: Francúzska kozmetika GERnétic, www.gernetic.sk   


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Straková 21.04.22 16:01

LS
karma
-1.00

moja mamina má už po 60tke a má krajšie nohy ako ja, ani známka celulitídy...celý život jazdila a doteraz jazdí na bicykli

  • 0
Odpovedať

Sandra Kozumplikova 25.04.22 09:51

SK
karma
-1.00

po 50tke sa metabolizmus spomaľuje, dostatok pohybu je podľa mňa dôležitý na jeho zrýchlenie - či už svižná chôdza alebo bicykel

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 14.05.22 16:03

MR
karma
109.00

do 50-tky mi ešte trošku chýba, ale aj tak sa snažím chodiť aspoň pešo z práce denne 3 km a zdravšie jesť, mám 52kg, tak asi to robím správne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní